Voeding

Voeding

Simpel

Goede voeding geeft energie. Voeding is je brandstof!

We staan er niet altijd bij stil, maar industrieel vervaardigd voedsel is geen voedsel. Steeds meer weten we over de gevolgen van ongezonde voeding in relatie met gezondheidsklachten, denkend aan hart en vaatziektes, hoge bloeddruk, Diabetes type 2, enz.

Minder vaak worden (chronische) pijnklachten, of reumatische klachten  in verband gebracht met onze voeding: Door disbalans in onze voeding ontstaan laaggradige ontstekingen. (chronische pijnklachten en Reuma zijn laaggradige ontstekingen)

Vermoeidheidsklachten ontstaan door overbelasting: Door stress van buiten wordt vaak gedacht… maar wanneer het lichaam te weinig of geen goede voedingsstoffen binnen krijgt, put het lichaam uit en is er geen energie waardoor vermoeidheid kan ontstaan.

DUS: Gezonde voeding hoort erbij!

Waar let je op?

Niet vullen maar voeden: ¾ van je bord gevuld met groente *is een hele goede eerste stap!

*Wanneer iemand zegt : ik lust geen groente…
denk ik: Wat lust je niet ?

Hou je niet van kauwen? de textuur? de smaak? de geur?

Je hoeft niet alles lekker te vinden maar:

Er zijn zoveel verschillende groentes op zoveel verschillende manieren te bereiden… Het bestaat niet dat alles niet lekker gevonden wordt.

Stap voor stap naar Gezonde voeding:

  • Voeding moet je kauwen!
  • Voeding ziet er herkenbaar uit
  • Voeding is gevarieerd
  • Voeding is Vezel rijk, vol vitamine, mineralen en goede voedingsstoffen zodat voedingssupplementen nagenoeg OVERBODIG zijn (echt geld verspilling!)
  • Voeding is Suiker vrij!
  • En drink (vaak wordt er gesnaaid, terwijl je eigenlijk dorst hebt. Probeer daar eens op te letten.)

Gezonde voeding kan ook “lekker gemakkelijk” zijn

Voeding

Ontbijten

Koffie op je nuchtere maag? Prima, maar neem geen 3-4 koppen koffie ipv ontbijt… Hoe laat je ontbijt bepaal je zelf maar ontbijt! (Neem het eventueel mee.)

Denk aan kauwen: Volkorenbrood, roggebrood

Beleg: Geen suikers, geen vleeswaren (veel toevoegingen om het houdbaar te houden), geen kaas (vet en zout)

Wat dan wel? 100% pindakaas? komkommer er op? tomaat? ei? rode bieten? appel, peer, banaan, aardbeien?

Meer ideeën nodig?

Yoghurt/ kwark: Denk ook hier aan kauwen: Met muesli (geen cruesli, kijk op de verpakking hoeveel suikers het product bevat.)Andere granen? Zelf fruit toevoegen?

Havermout… maak dit met WATER: Verhouding 1:2 10 minuten laten koken regelmatig roeren! (Wordt het te dik doe er een beetje gekookt water bij.)

Verrijk dit met wat vruchten of rouwe noten voor de smaak. Voedzaam en gezond… en lekkerder dan je misschien denkt.

Voeding

Lunch

Je lunch hoeft niet erg te verschillen van je ontbijt of van wat je gisteravond gegeten hebt… Gebruik je left overs… veel smaakt ook koud lekker.

Stap voor stap naar gezonde voeding.

Voeding

Avondeten

Neem een groente in gedachte en Google… ik weet zeker dat je heel veel verschillende manieren vindt hoe dat klaar te maken.. of blader in kookboeken.

Hou de basisregels in gedachte: 3/4 van het bord gevuld met groente, eten kauwen en vers (geen kant en klare maaltijden, pakjes en zakjes met smaakversterkers.) Durf te werken met verse kruiden.

Kijk naar vegetarische/ veganistische recepten (en voeg daar zelf eventueel een stukje vlees/ vis bij)

Tip: plan je maaltijden en haal in 1 keer de boodschappen.

Voeding

Tussendoortje?

Ik hoor altijd over tussendoortjes… als je te weinig eet denk ik JA!  Zeker doen… maar anders? Of bij afvallen? NEE !

Zorg dat je goed en voldoende eet, 3x per dag. De trek om te snaaien is er dan niet.

Zijn tussendoortjes een gewoonte?

Ja ik denk het wel: het koekje bij de koffie, een snackje na het werk?

En nu met het vele thuiswerken, even niet weten hoe je verder moet? Of hetgeen waar je mee bezig bent is niet zo leuk om te doen… de verleiding naar de koelkast te lopen of naar de drop pot is groot!

Hoe doorbreek je dat patroon?

  • Wees bewust dat je het doet
  • Koop het niet
  • Heb je geen dorst?
  • Doe een beweegoefening
  • Eet een gezonde snack

Beloof jezelf elke dag dat je het vandaag niet neemt, maar dat het morgen mag.

Voeding

Gezonde voeding bij een handicap/ beperking

Gezonde voeding is goed voor iedereen, maar wanneer er beperkingen zijn en je minder actief door het leven kan ontstaat er een verandering in het metabolisme (de stofwisseling) waardoor secundaire aandoeningen als diabetes 2, obesitas, urineweginfecties, decubitus, slecht genezende wonden, slecht werkende darmen, maar ook vermoeidheid, stress, depressiviteit kan ontstaan.

Deze secundaire aandoeningen vragen nog meer energie van het lichaam, terwijl er al zoveel van gevraagd wordt.

Weet je dat onze hersenen 20% van onze energie gebruiken?  Met een tekort aan bouwstoffen ontwikkelen de hersenen zich minder, met een tekort aan energie functioneren de hersenen minder.

Waar bestaat deze gezonde voeding dan uit?

  • Kies voornamelijk plantaardig voedsel.
  • Kies hoofdzakelijk  voor plantaardige eiwitten.
  • Kies voor voeding met een laag glycemische waarde. (Vermijdt zetmeelrijke producten) Wisselende bloedsuikers zorgen voor stress en frustratie in het lichaam.
  • Vermijdt plantaardige vetten als zonnebloemolie, maisolie en sojaolie, deze bevatten veel omega 6 en dit is ontstekingsbevorderend (als de balans met omega 3 verstoord is).
  • Vetzuren zijn essentieel voor opbouw en werking hersenen dit vind je in vette vis, als haring en kabeljauw, maar ook in broccoli, walnoten(olie), lijnzaadolie.
  • Eet kleurrijk en gevarieerd.

Het lijkt een hele grote omschakeling maar stap voor stap kom je tot resultaat en wanneer je merkt dat het je echt energie gaat opleveren…